måndag 27 oktober 2008

Pengars värde


Vad är pengar värda egentligen? Det gungar på världens börser. Banker vågar inte låna till varandra och ingen vet vem som har riktigt trovärdiga tillgångar. När jag hör på nyheterna tänker jag på de första pengar som tillverkades här på 980-talet, små 25-öresliknande silverslantar som engelska myntmästare framställde i Sigtuna.

Tricket de utförde var rena trolleriet - om det lyckades fick det silvret att bli mer värt en vad det annars var! Och "mervärdet" hamnade i kungens ficka. Det hela gick till så att en mjukvarm liten silverrulle skars i tunna skivor som präglades med de stampar som bara myntmästaren kunde framställa. Själva magin och hemligheten satt i stampens ord och tecken - kungens namn "Olof" och platsens "Guds Sigutna" - liksom i bilden, en bister profil i hjälm med en busklik kam på huvudet och ett kristet kors på baksidan. Det var i kraft av sig själv, sitt namn och sin bild, som kungen försökte bli trodd när han påstod att just denhär metallskivan var mer värd än annat vanligt silver! Han påstod och hoppades att det skulle bli sant. Om folk tog honom på orden - ja, då blev det ett mynt.

På Euron finns ingen kungabild, bakom den valutan finns ingen ensam tydlig avsändare, men på nyheterna har Europas alla makthavare visat upp sig med namn och ansikten så gott som varende kväll den senaste veckan, för att framföra detta budskap: värdet på pengarna består. Hoppas de blir tagna på orden bara. Värdet på Olof Skötkonungs små löften av silver var däremot rätt osäkert. Frågan är om de någonsin blev tagna på allvar som valuta.